Tvätta altanen som proffsen gör

Det enda som är bättre än att ha en altan till bostaden är att ha en riktigt ren och fräsch altan! Det gör den trevligare att både se och vistas på, och är bra av hygieniska skäl.

Många väljer att anlita proffs för att få altanen riktigt rengjord, men faktum är att det går alldeles utomordentligt bra att göra det själv. Vill du tvätta altanen som ett proffs är det bara att följa de nedanstående riktlinjerna, så kommer du få ett härligt utrymme att vistas på själv, med familjen eller med nära och kära.

Skaffa rätt utrustning

Det som utmärker en proffs-rengörare är know-how och utrustning. För en altan är det optimalt att ha en riktiga bra högtryckstvätt. Den gör jobbet snabbt och effektivt, och är dessutom skonsammare för miljön än många andra alternativ. Det finns stora och små varianter för alla budgetar, och beroende på hur stor altanen är och vilket slags rengöring som behövs kan följande vara bra egenskaper att hålla utkik efter:

  • Trycknivå – ju högre tryck desto svårare smuts kan högtryckstvätten ta hand om
  • Temperatur – hett vatten rengör och löser upp bättre än kallt
  • 1-fas eller 4-fas – det förstnämnda lämpar sig bättre för bostäder
  • Sladdlängd – är altanen stor eller ligger långt ifrån eluttaget är det bra med en lång sladd och slangvinda.

Priset på utrustningen är naturligtvis också viktigt, men tänk på att det är en engångsutgift och att det kommer gå ganska snabbt att tjäna in vad det hade kostat att anlita proffs varje gång. Fördelarna med en ordentligt rengjord altan är så många, från trivsamheten till att hålla myrorna borta att det är värt varenda krona.

Så tvättas en altan

Eftersom högtryckstvättar är väldigt kraftfulla är det bra att inte hålla munstycket allt för nära ytan för att undvika eventuella skador. För nybörjaren är det alltid bra att göra några test i förväg och se vad som funkar bäst. Efter spolningen är det viktigt att altanen får torka ordentligt. Använd gärna trasor för att få bort eventuellt överflödigt vatten. Träaltaner och balkongen mår bra av att bli inoljade inför varje sommar, och det görs bäst när det är torrt och lite molnigt ute så att oljan sjunker in ordentligt. Håll gärna koll på vädret i förväg och låt sedan oljan torka i ett dygn. Tänk på att avlägsna all överflödig produkt med en trasa.

Andra alternativ

Självklart går det också att tvätta en altan för hand. Det tar längre tid och är ganska jobbigt men går absolut att genomföra. Om altanen är omålad brukar det vara bra att helt enkelt gå loss med en skurborste och göra eget tvättmedel bestående av vatten och grön såpa eller ättika. Är altanen däremot målad är det viktigt att använda särskilda medel som inte tar bort färgen. Allra bäst är att kolla med tillverkaren av just den målarfärg som används på den egna altanen.

När altanen så är färdig är det bara att börja njuta – få saker är så härliga som att få sitta ute i friska luften och bara vara.