så får man bra ventilation i huset

Bra ventilation är en viktig faktor för att hålla ett hem bekvämt och hälsosamt. Rätt ventilation bidrar till att hålla inomhusluften fräsch, minska fuktnivåerna och minimera tillväxten av mögel eller andra allergener. Här är några tips för att få tillräcklig ventilation i ditt hus. 

Se till att du har en korrekt luftväxling mellan inne och uteluft. Öppna fönster och dörrar regelbundet för att möjliggöra frisk luftcirkulation. Du kan också ha luftventiler i fönstren. Om det behövs kan du installera fönstergaller för att hindra insekter från att komma in samtidigt som du tillåter ett bra luftflöde. Du kan dra nytta av naturliga vindar genom att öppna fönster på motsatta sidor av huset samtidigt för att skapa korsventilation. Det är viktigt att notera när du använder den här metoden att du bara bör öppna några få fönster samtidigt, eftersom för många kan skapa en vakuumeffekt och dra ut för mycket värme eller kyla från insidan av ditt hem.

Installation av fläktar

Ett sätt att få till en bra balans i luftväxlingen mellan inne och uteluft är att installera fläktar på strategiska platser i huset. Tak- eller väggmonterade fläktar kan hjälpa till att cirkulera luften i rummet medan från lufts fläktar ensamma i badrum eller kök kan hjälpa till att avlägsna fukt och lukt snabbare. För att få maximal effektivitet av dessa fläktar är det bra att ha dem blåsa mot en yttervägg eller ett fönster så att förbrukad luft trycks ut i stället för att cirkulera runt i rummet igen. För att veta att om inomhusluften är bra kan man göra mätningar. 

Planering av ventilation

När du planerar din ventilationen i ditt hem bör du ta hänsyn till storleken på ditt hus samt hur många människor och husdjur som bor i det. Större hus med fler personer kräver mer ventilation än mindre bostäder med färre i hushållet. Om du har några större apparater som ger ifrån sig fukt och matos som torktumlare, diskmaskin och spis måste du ta hänsyn till dessa när du planerar för tillräcklig ventilation i ditt hus.

Avfuktare

En avfuktare är ett bra sätt att få bort överflödiga fuktnivåer till exempel i källare, krypgrund eller tvättstuga. Många avfuktare är försedda med en dräneringsslang till en golvbrunn som automatiskt tömmer kärlet där vattnet i luften samlas. 

Solcellsdrivna fläktar

Om du bor i ett område med milt klimat kan det vara fördelaktigt att använda grön teknik med solcellsdrivna fläktar för in- eller utsug av luft. En fläkt som drivs av solcellspanelen är också en bra lösning om du inte har möjlighet att koppla fläkten till el.

fönster

Öppna fönster eller fönster ventiler för att släppa in frisk luft.

Ventiler

Installera ventiler för att fuktig förorenad luft kan ta sig ut ur huset. 

TakfläktAR

Installera en mekanisk takfläkt så att förorenad luft kan ta sig ut.

Mekaniska fläktar

installera mekaniska fläktar för in och utluft.