så bygger man ett attefallshus

Behöver du mer utrymme för familjen eller plats för dina gäster som kommer på besök? Om du har en trädgård kan du bygga ett Attefallshus eller Passivhus för att skapa mer utrymme. Här tipsar jag om vilka regler som gäller och hur man ska gå tillväga när man bygger ett Attefallshus.

Innan du sätter igång med att bygga hus måste du bestämma vad huset ska ha för användningsområde och vad du behöver för inredning samt storlek på huset. Fundera också på i vilket läge huset ska ligga och utifrån det planera placering av entré, fönster och soldäck. Tag sedan reda på vilken budget du har, vilket utseende samt vilket material du vill bygga huset i. Fundera också på om du vill designa ditt eget hus med hjälp av en arkitekt och plats bygga. Eller om du vill köpa ett nyckelfärdigt hus som tillverkas klart i fabrik och sedan levereras till tomten. 

BYGGREGLER

Från och med 1 mars 2020 har det kommit nya regler om hur stor byggnadsarea ett fristående Attefallshus får ha. Om du har ett bostadshus samt friggebod om högst 15 m2 får du även bygga ett Attefallshus utan bygglov. Men innan du börjar bygga behöver du göra en anmälan till byggnadsnämnden och invänta ett startbesked. Man får man bygga 30 kvadratmeter om huset ska användas som fristående bostad med kök och badrum (komplementbostadshus) Om du inte använder det som bostadsyta och istället som gäststuga, förråd, bastu, växthus eller garage (komplementbyggnad) får du endast bygga 25 kvadratmeter. Huset får placeras på din tomt med ett avstånd på 4,5 meter från tomtgränsen. Höjden på huset får vara max 4 meter upp till taknock. Du har möjlighet att bygga flera mindre hus, men husen får tillsammans vara högst 30 kvadratmeter.

Attefallshus måste följa Boverkets byggregler och beror på vilket typ av hus du ska bygga och vilket användningsområde. Om huset är ett fristående permanentboende ska det finnas alla funktioner som ska finnas i en bostad som kök, badrum och plats för förvaring samt tillgänglighets anpassade. Ska man använda huset enbart som fritidshus behöver man inte följa dessa krav. Om du bygger ett Attefallshus utan att göra bygganmälan eller inte följer byggreglerna räknas det som en olovlig byggnad vilket kan leda till böter och det kan gå så långt att du måste riva huset.

BYGGMATERIAL OCH ENERGIKÄLLOR

Det är viktigt att noga tänka igenom vilken typ av material du tänker använda när du bygger ditt Attefallshus. Kommer det till exempel att byggas av trä eller andra naturmaterial? Du kanske vill ta hänsyn till både det estetiska värdet och hållbarheten när du fattar detta beslut. Du bör också tänka på hur energieffektiv byggnaden kommer att vara när den är klar; isolering är viktigt för att hålla nere energikostnaderna när man använder tjänster som uppvärmning eller luftkonditionering, medan dubbelglas kan bidra till att minska bullerföroreningar från yttre källor. Om du ska använda attefallshuset som permanentbostad gäller särskilda energikrav från Boverkets byggregler. Försök om möjligt att installera förnybara energikällor som solenergi eller geotermiska värmepumpar, som kan bidra till att spara pengar med tiden på grund av deras låga driftskostnader och minimala miljöpåverkan.

Ritningar

Du kan göra husritning själv eller låta en arkitekt rita upp dem. Det finns en mängd olika ritprogram på nätet som du kan ta hjälp av. Det du behöver rita upp och lämna in med din anmälan ör planlösning och fasaden av huset. Hör med din kommun allt du behöver lämna in med bygganmälan.

funkis

Attefallshus i Funkisstil med mysig terass. 

lantlig stil

Fritidshus i lantlig stil med sovloft och terass. 

MODERNt

Modernt och stilrent Attefallshus. 

timmerstuga

Attefallshus med sovloft och balkong.

Olika husgrunder

Att ha en stark och solid grund är viktigt. Detta skapar stabilitet för ditt hus och skyddar mot dåligt väder, fukt och kyla. En bra husgrund bidrar också till att bibehålla energieffektiviteten. När du bygger en husgrund är det extra viktigt att välja material och följa professionella riktlinjer för byggteknik för att skapa en konstruktion som kommer att hålla i många år framöver.

  • Plintgrund: En konstruktion som passar på både underlag som berg och mark. Nackdelen är att den tar mycket av bygghöjden som man annars kan använda till takhöjden i huset.

  • Platta på mark: En konstruktion där man gjuter en platta på marken i betong. Har en låg bygghöjd och passar bra om man ska använda vattenburen golvvärme. Nackdelen är att det är svårt att komma åt rördragningar om det blir problem.
  • Markskruv: Snabb, enkel, miljövänlig konstruktion.

  • Hybridgrund: En kombination betongplatta och krypgrund. Konstruktion med grund balkar och isolering med dränerande cellplast. Kan läggas direkt på marken eller grävas ned. Enkelt att lägga, har god isolering och fuktskydd. Nackdelen är att denna grund inte passar tyngre last.

     

  • Koljern grund: Husgrund i foamglas som ersätter platta på mark i betong och cellplast. Klarar tung last och står emot fukt, skadedjur samt är miljövänlig. Snabb installation, delar kommer klara att läggas ut direkt på mark och kommer man behöver inte torktid.